Amazing körsbärspaj

22.07.2024


När körsbärsträden dignar av bär är det läge för en paj. Vill ni ha den mest perfekta pajen ska ni göra den här. Jag lovar... när den ska serveras kan den skäras upp i ytterst fina trekanter och ja, fyllningen stannar kvar där den ska vara. I pajen. 

Detta receptet kommer från Kanada, och jag hoppas det ska komma era smaklökar tillgodo!


Recept på pajdeg:

3,5 dl vetemjöl

125 gram smör eller margarin, kallt eller rumsvarmt

3 msk vatten

0,5 tsk salt

2 msk strösocker eller florsocker

Gör "Vanlig" pajdeg  (jag hade gjort 1.5 sats deg. Det ska räcka till lock och till dekoration. Bättre att det blir lite deg för mycket än för lite.

Recept på fyllningen:

• 1 Liter körsbär utan kärnor. Svarta ger en otroligt fin färg till fyllningen

• Drygt 3.5 dl socker

• 6 msk potatissmjöl

• 1 1/4 dl vatten

• 0-5 dl citronjuice

180-200 grader

Gör pajdeg, klä en form och nagga!

Rör ihop fyllningen och häll den i formen.

Kavla ut ett lock och lägg det över pajen. Gör några hål med ev en stans (se bilder) så ångan kan komma ut.

Lägg dit de bitar som du ev stansat ut, fäst dom med lite vatten. Pensla med ägg.

Grädda 70-80 min. Kolla! Den kan lätt bli bränd. Bakplåtspapper skyddar fint.

Jag vet.... minnet föll totalt bort att jag skulle föreviga den ljuvliga pajen när den kom ut ur ugnen... Inte så att jag nu står här vid förtvivlans djup, men sorgligt är det då den var rasande elegant både till färg, form och smak.  

ÄT OCH NJUT när den svalnat! Med MASSOR med vaniljsås, givetvis!